Pomoč starejšim na domu

Osamljenost starejših

Na straneh statističnega urada je podatek, da je povprečna starost v Sloveniji 43,8 let in da je 20,9% ljudi starejših od 65 let.

V zadnjem desetletju se življenje bliskovito spreminja, s komerkoli se pogovarjaš, mu čas prehitro teče, zato imamo vse manj časa zase in na žalost tudi za svoje ostarele starše ali sorodnike. Veliko starejših se srečuje z osamljenostjo, še posebej po smrti partnerja. Ostajajo doma, njihova edina družba je televizor, križanke, časopisi. Številni so še vitalni, lahko bi kam šli, pa nimajo s kom oziroma niso seznanjeni kam vse se lahko vključijo.

pomoč starejšim na domu

Lahko rečemo, da je osamljenost ena najhujših tegob starejših, katere posledica so zapiranje vase, duševno životarjenje in večja dovzetnost za bolezni. Pogosto se dogaja, da starejši tudi več mesecev nimajo stika s svojimi bližnjimi, zato jim manjka izmenjave čustev, z nikomer se ne pogovarjajo o svojih osebnih težavah in skrbeh in nimajo nikogar, ki bi jim odkrito pokazal naklonjenost in pozornost.

Družabništvo in spremljanje starejših

Kot družabnica ponujam starejšim pogovor oziroma klepet ob kavi, čaju, lahko doma, ali v bližnji okolici, krajše ali daljše sprehode odvisno od vitalnosti starostnika, krajše izlete po čudoviti Sloveniji, spremljanje in pomoč pri nakupovanju oblačil, hrane, ostalih življenjskih potrebščin.

Za ohranjanje vitalnosti skupaj telovadimo, izvajamo jogo, tudi meditiramo. Za krepitev in ohranitev spomina izvajamo miselne igre ali pa igramo družabne igre, rišemo in podobno.

Ker je digitalizacija vse močneje vpeta v vsakdanje življenje, imajo starejši veliko težav pri urejanju terminov pri izbranem zdravniku ali specialistu. Zato jim nudim pomoč pri urejanju pregledov pri zdravnikih, prinašanje zdravil iz lekarne in podobno.

pomoč na domu

Veliko starejših več ne vozi oziroma je promet v mestu za njih prezapleten, zato je njihov dan omejen na odhod v trgovino, na pokopališče, preostanek pa preživijo doma, namesto, da bi šli med ljudi.

Danes je vse več institucij v katerih se izvajajo aktivnosti za starejše, zato starejšim ponujam tudi prevoz in spremstvo na razne aktivnosti, ki so v njihovi bližini, prevoze in/ali spremstvo k prijateljem, sorodnikom, po raznih opravkih in seveda tudi k zdravniku, na terapije in ostalo.

Veliko starostnikov živi v domovih za starejše ali pa v oskrbovanih stanovanjih in prav tako potrebujejo druženje ali katerokoli drugo storitev, zato jih z veseljem obiščem in z njimi preživim svoj čas.

Pomoč starejšim na domu

Ker je veliko starejših samih, morda tudi gibalno oviranih, s težavo opravljajo nakupe življenjskih potrebščin, zato ponujam prevoz in pomoč pri nakupih ali pa nakupe opravim sama.

Zaradi invalidnosti ali drugih težav, si veliko starejših težko pripravi oziroma skuha topel obrok, zato nudim pomoč pri pripravi obrokov in po potrebi tudi pri hranjenju.

Gibalne ovire starejšim otežujejo opravljanje vsakdanjih gospodinjskih opravil, zato pomoč na domu zajema tudi pomivanje posode, pranje in likanje perila, pa tudi pomoč pri organiziranju raznih servisov in hišnih popravil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *